Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняците в страната

...
Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняците в страната
Коментари Харесай

Какво се случва, ако българските мъже получат повиквателна за активна военна служба?

Руският президент Владимир Путин обяви частична готовност на запасняците в страната си. В този ред на мисли доста българи си задават въпроси какво се случва, в случай че получат повиквателна за дейна военна работа. Условието е, несъмнено, ако конфликта се разшири и ще има евентуалната нужда за готовност на популацията и в други страни, в това число и в България

При повикване на дейна работа в доброволния запас на страната ни, резервистът се счита в неплатен отпуск за времето на службата, в това число в деня на откриването и връщането, изясни специалистът по трудово право доктор Тодор Капитанов в платформата си mywork.bg.

При повикване на дейна работа в доброволния запас на страната ни, резервистът се счита в неплатен отпуск за времето на службата, в това число в деня на откриването и връщането, изясни специалистът по трудово право доктор Тодор Капитанов в платформата си mywork.bg.

Службата в запаса на армията се дели на дейна и разположение за дейна такава.

Първата включва интервал от време, през който резервистът и техниката-резерв са извикани в състава на военните формирования от въоръжените сили на страната, с цел да изпълнят съответни задания, или с цел да придобият специфична военна подготовка, да се образоват в курсове за повишение на квалификацията или, с цел да се преквалифицират.

Докато разположението за дейна работа е време, през което резервистът и техниката не са извикани да отслужват, само че пък са в подготвеност за осъществяване.

За времето на дейната работа резервистът има статус на военнослужещ като правата и отговорностите му подхождат на длъжността, която заема. Поради тази причина той получава главно и спомагателни хонорари или част от тях, по отношение на продължителността на службата, която пък се зачита за трудов стаж от първа категория. В случай, че тя продължи повече от 15 календарни дни, то резервистът има право на два дни неплатен отпуск преди заминаването и два след завръщането си, като за това му се заплаща от бюджета на Министерството на защитата, показва Капитанов.

При оповестяване на изключително състояние в страната или в част от нея, резервистите и техниката, които са включени в решение на Народно събрание или в декрет на президента, се извикват на дейна работа.

Службата в запаса пък е интервал от време, през който техниката и запасните, които са с мобилизационно предопределение имат подготвеност да извършват задания при оповестяване на военно състояние в сходство с получената повиквателна заповед. А тези, които са без мобилизационно предопределение би трябвало също да са в подготвеност, само че след приемане на повиквателна. Военната работа на резервистите стартира да тече от часа и деня на оповестяване на ситуацията, показва Капитанов.

За всяка навършена година разполагаем за дейна работа служителят в запас получава заплащане в размер на едно месечно заплащане в сходство със званието и степента му. А резервист, който в контракта си е поел уговорката да взе участие в задачи и интервенции отвън страната ни, за всяка навършена година заплащането му се умножава по 1,5.

През времето, в което резервистът е разполагаем за работа, той имат право на преимущество при приемане на военна работа и при постъпване във военни учебни заведения, прилагане ползване на почивните бази и лечебните заведения на Министерството на защитата.

Кандидатите за резервисти би трябвало да са пълнолетни и да имат единствено българско поданство. Също по този начин би трябвало да са годни и психически пригодни за работа, да имат обучение, което да подхожда с условията на длъжността. Освен това не би трябвало да са осъждани, да няма формирано наказателно произвеждане против тях, да не са дисциплинарно освободени от военна работа и да не са отсрочени от повикване във въоръжените сили при готовност. В случай, че са в пределната възраст за работа или са назначени в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра и Българската войска не могат да аплайват, се показва в уеб страницата на Централното военно ръководство към Министерството на защитата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР